podenco drietal 
Stichting Fuertedogs wil graag informatie geven over de Podenco Canario. Dit hondenras komt ontzettend veel voor op Fuerteventura en geniet nog te weinig bekendheid in Nederland en buurlanden. Daardoor loopt de Podenco qua plaatsing flink achter bij onze andere honden, waarvan er inmiddels al een flink aantal letterlijk 'een goede landing' heeft kunnen maken in Nederland, België en Duitsland. In de Fuertedogs roedel lopen op het moment van schrijven maar liefst 37 podenco danwel podenco-kruisingen rond in de groep van 85 honden. We zijn dus dringend op zoek naar fijne adoptiegezinnen voor deze honden. Met onderstaande tekst wil Stichting Fuertedogs mensen attenderen op dit unieke en onderbelichte ras. Vooral mensen die overwegen om een thuis te bieden aan een Podenco doen er goed aan om hun toekomstige huisgenoot beter te leren kennen en begrijpen. 
 
judy-boek
 
Wij raden naast onderstaand artikel tevens het boek van Judy Kleinbongardt aan: "De podenco, een bijzondere huisgenoot"'. U kunt het bestellen voor de prijs van EUR 22 (inclusief verzendkosten) bij Stichting Fuertedogs door even een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

De Podenco Canario.


Het Podenco ras komt veelvuldig voor op de Canarische eilanden en wel in diverse kleuren en maten. De schouderhoogte van de honden ligt tussen de 50 en 70 centimeter. Een reu wordt gemiddeld tussen de 55 en 64 centimeter hoog en weegt ongeveer 20 kilogram. Een teef wordt gemiddeld tussen de 53 en 60 centimeter hoog en weegt ongeveer 17 kilogram. 
 
 dingo podi-boek
 

Op het eiland Fuerteventura heeft de meerderheid van de Podenco´s een kaneelbruine kleur, hoewel de kleurtekeningen uitéén lopen van geheel wit, wit met kaneelbruine vlekken, kaneelbruin met witte stroken tot geheel kaneelbruin. Men vindt op Fuerteventura echter relatief weinig donkerbruine, zwarte of zwart witte Podenco´s. De Podenco heeft een slank gespierd uiterlijk. Een typisch kenmerk van de Podenco zijn de grote, vaak rechtopstaande oren. De meeste Podenco’s zijn kortharig, alhoewel er in Spanje en Ibiza ook langharige Podenco’s voorkomen. Onderhuids hebben Podenco’s weinig vetweefsel, daardoor hebben de geadopteerde honden in Nederland, België en Duitsland een “hondenjasje” nodig voor de koude wintermaanden, om kouvatten te voorkomen.

Podenco’s worden in Spanje vooral gebruikt en gefokt voor de konijnenjacht. Dit vanwege hun uitstekende oren, gevoelige neus, scherpe ogen en aanpassingsvermogen aan het klimaat en de bodem in Spanje. Vaak worden de honden in roedels ingezet. Pas als hij het konijn heeft opgespoord gebruikt hij zijn snelheid, daarom wordt hij ook wel “konijnenwindhond” genoemd. 

linex nash-9 
 
De meeste Podenco’s hebben allerminst een leuke voorgeschiedenis, wat vaak aan de gedragswijze van de hond te merken is. Dankzij het enorme aanpassingsvermogen kunnen deze honden in de huidige maatschappij nog overleven. Zo worden zij bijvoorbeeld gedwongen om het in de ondragelijke hitte dagenlang uit te houden op een vuilnisbelt. De doorsnee Spaanse jager ziet zijn honden als een jachtmachine en een wegwerpartikel.
Slechts 12 zondagen per jaar mag er op Fuerteventura gejaagd worden. De rest van het jaar worden deze honden verwaarloosd en hebben een zeer triest bestaan: ze liggen te vegeteren aan te korte kettingen zonder bescherming tegen de felle Canarische zon, met te weinig of zelfs geen water en/of voer en ontberen menselijke toewijding. Vaak genoeg worden ze dood aan de ketting gevonden. Overleven ze het wel tot de volgende jacht dan sterven ze vaak door gebrek aan voorbereiding en training of worden ze als de prestaties uitblijven zonder pardon afgeschoten, opgehangen, in brand gestoken of gewoon ergens achtergelaten om te verhongeren. Dat is ieder jaar weer het trieste lot van honderden Podenco´s: aan het eind van het jachtseizoen wordt eenvoudigweg gesorteerd naar winner en verliezer ofwel leven en dood. Als deze honden veel geluk hebben, dan belanden ze in een opvangasiel van een dierenbescherming, waar vervolgens de medische vereisten geregeld worden voor een toekomstig beter leven voor deze honden.
ringo-3 jachtinstinct
 
Karakterschets

De Podenco is geen “doorsnee-hond”. Het karakter heeft een mix van honden- en katteneigenschappen. De Podenco kan zeer eigenzinnig zijn, net als een kat. De Podenco reageert namelijk vaak alleen op commando’s als de hond zelf de zin en het doel van het handelen inziet (een beetje “oost-indisch doof). Als Podenco-eigenaar zult u zich dan ook af en toe iets moeten laten welgevallen om een eigenwijze Podenco recht te doen. Niet te onderschatten is het jachtinstinct. Het betreft hier namelijk één van de zuiverste rassen. Deze jachtdrift kan men in acceptabele banen leiden als men de hond hierop traint. Het jachtinstinct geheel te willen onderdrukken is echter onmogelijk. Wie dit wil, is beter af met een ander type hond.

Podenco´s zijn over het algemeen zeer sociaal in de omgang met andere honden. Zij houden ervan om met hun soortgenoten te spelen en om zich bij het rusten aan de ander te koesteren. Het is dan ook aan te bevelen om een Podenco in een roedel van minstens 2 honden te houden. 
Deze intelligente honden houden ervan om hun eigenaar zo af en toe uit te testen in de omgang. Ze zijn slim en doorzien mensen ook snel. Geduldige en consequente aanpak is vanzelfsprekend vereist. In huis is een Podenco óf schijnbaar niet aanwezig omdat hij ergens rustig in een hoekje ligt te rusten, óf anderzijds juist een sta-in-de-weg omdat hij zo verschrikkelijk nieuwsgierig is.

 podis sonny boy  dingo

Aangezien Podencos over het algemeen graag wat “hoog” liggen, is hun favoriete plekje vaak een plaats op de bank. Op korte of langere termijn probeert iedere Podenco zich een plaatsje op de bank te veroveren. Knuffeluurtjes en lichaamscontact zijn vaak een noodzaak voor de Podencos; dit komen ze echter meestal op eigen initiatief halen, tot iets dwingen laat hij zich in de regel niet. In deze eigenzinnigheid lijkt de Podenco op een kat. Dat kan men overigens ook uit het “poetsgedrag” aflezen: een Podenco wast zich vaak zoals een kat, hij likt het vel en ook alle andere lichaamsdelen naar behoren schoon.

Podenco´s zijn in hun roedelverband buitengewoon sociale honden. Dit gedrag geldt niet alleen voor andere soortgenoten binnen het bestaande huishouden, doch ook voor mensen en andere dieren. Een vaak gestelde vraag betreft de kattenverdraagzaamheid van Podenco’s. In het algemeen geeft dit geen problemen, al is dit afhankelijk van vele factoren. De reactie van de Podenco´s op katten varieert van negeren tot verhoogde interesse, zelden of nooit wordt een Podenco boosaardig richting een kat. Bij vluchtgedrag van de kat wordt deze vaak een beetje opgejaagd, omdat de jachtdrift van de Podenco wordt geactiveerd. Zodra de kat zich weer voor de hond tot staan brengt, wordt slechts de interesse tot spelen opgewekt. Een samenleven van Podenco’s en katten levert in de regel dan ook geen problemen, doch ook hier geldt dat uitzonderingen de regel bevestigen. Problemen ontstaan eventueel alleen wanneer de kat tracht te vluchten. Omdat een Podenco niet de roofdierscherpte van andere honden bezit zal hij een rustige en vriendelijke kat niks aandoen. Echter voorzichtigheid is geboden, want ook wanneer de Podenco binnen de woning een kattenfan is, buitenshuis kan hij op grond van zijn hartstocht tot jagen toch achter katten aangaan!

ringo solly tes

De Podenco wordt in vele delen van Zuid-Europa speciaal voor de konijnen en hazenjacht gefokt. Daarom is het samenbrengen van Podenco’s met kleine dieren als hazen, chinchillas, ratten, etc. altijd een risico en kan dat alleen onder toezicht. Ook hier is het van belang dat de kleinere dieren niet vluchten, echter dat doen ze meestal wel en dus wordt weer het drijfjacht-instinct in werking gezet. Het samenbrengen en laten wennen dient zeer goed gepland en begeleid te worden. Laat uw hond niet alleen met de kleine dieren.

De behoefte aan beweging en loopruimte is bij Podenco’s een factor waar men rekening mee dient te houden. Een Podenco kan men niet met een klein blokje om tevreden stellen. Hondensport zoals bijvoorbeeld canicross zou een leuke bezigheid zijn voor een Podenco. (zie www.canicrossnederland.nl ). Zo’n 1 tot 2 uur lopen zal men een Podenco iedere dag toch moeten gunnen. Echter daarbij dient men ook de benodigde voorzichtigheid te betrachten: een Podenco die op het ene moment nog braaf en rustig naast u loopt, kan het volgende moment een geweldige sprong zijdelings of vooruit maken als hij ergens iets interessants ondekt. 
forester- fimi caramel
 
Bij voldoende gelegenheid om de loopdrang uit te leven, gelooft men haast niet hoe rustig een Podenco zich dan vervolgens in huis gedraagt. De Podenco trekt zich in een stil hoekje enige uren terug om te rusten of te slapen. Deze gelegenheid tot zich terugtrekken in z´n eigen wereldje zou men hem dan ook tenminste moeten gunnen. Zoniet dan kan een Podenco ontevredenheid laten merken. Een ontevreden Podenco kan zich wellicht tot uw enorme verbazing of ontzetting behoorlijk roeren. Dit kan zich uiten in “verbouwings-drang”, welke dan tot zijn lievelingsbezigheid kan gaan behoren.
Vaak stelt men de vraag of Podenco’s kinderlief zijn, dit is zo, al is toezicht met kinderen altijd gewenst. Als de Podenco geen zin meer heeft in de kinderen dan trekt hij zich terug. Dit moet men de honden op dat moment dan ook toestaan en mogelijk maken.
Even tot zover dit artikel over de Podenco 
 
 in memoriam Podenca Chispa (1994- 26juni 2010)

chispa-1


engels The Podenco Canario


The Podenco breed is typical of the Canary islands and comes in many sizes and colours. Podencos have a shoulder height of 50-70 centimeters and weigh approximately 17-20 kg. Most of the Podenco´s on Fuerteventura have a beautiful cinnaminbrown colour mixed with white (all white, white with cinnamincoloured spots, cinnamincoloured with white spots, or completely cinnaminbrown). The darkbrown, black or black/white Podencos are relatively uncommon on Fuerteventura. A Podenco has a slender and toned appearance, and have large, mostly upright, ears. Most Podenco´s are shorthaired, although in Ibiza there are some longhaired as well. In The Netherlands, Belgium or Germany Podenco´s need a "dogjacket" during the cold wintermonths, to prevent catching a cold, this is because Podenco´s have very little fatty tissues underneath the skin.

Unfortunately most Podenco´s do not have a nice background, which is often noted in their behaviour. Due to their enormous capability to adjust this breed has still managed to survive society nowadays. The typical Spanish hunter sees their dog simply as a huntingmachine which can be disposed after use. Only 12 sundays a year it is legal to hunt on Fuerteventura, the rest of the year the dogs are neglected, vegetating on short chains without protection for the fierce sun, with little food or water, if any. Often enough they are found dead on the chain. If they do survive untill the next hunt, they often die from lack of preparation and training or, if they don´t perform well enough tthey will be shot, strung up, set on fire or simply left somewhere to starve to death. Sadly this is the destiny for hundreds of Podenco´s on the island. Hunters select the dogs on the end of the season as "winners" or "loosers", or life or death. If the dogs are very lucky, they will end up in Elke´s dogshelter, where all effort is done to give them a better life and good hopes for the future.

Character

The Podenco is not a "typical dog", they have a character which is a mixture between dogs and cats. Just like a cat, a Podenco will only do something if they see the use of doing that, therefore a new human Podenco-friend (or owner) will have to have a sense of humor and appreciate the dog for it. Podenco´s are one of the purest breeds of hunting-dogs, but can very well be trained to bring this "desire" to hunt to an acceptable level. One should never forget that eliminating this characteristic is impossible. Families who don´t want this are better off choosing a different breed. Podenco´s are very social dogs, and love playing around and cuddle up with other dogs. We recommend that Podenco´s will live in an environment with more dogs.
lata foley-b
Human friends of Podenco´s can expect the occasional "testing", they are very smart and can read people very well. A patient and consistant approach is obviously needed. At home Podenco´s are either right in your way because they are very curious and want to see everything and be everywhere, or you will hardly notice them because they are relaxing quietly in their favourite hideaway. Podenco´s prefer to relax on a "higher" level, such as the sofa. Either from the first day on or slowly with time, each Podenco will try everything to achieve their own personal part of the sofa. Many people ask us about the combination of cats with a Podenco. In general, this will not be a problem, but every situation is different. Podenco´s have shown reactions to cats ranging from complete ignoring to finding the cat very interesting, but never (or only in very rare cases) will a Podenco show aggression to cats. Ofcourse this also depends on the behaviour of the cat. A cat who runs away will activate the hunting instinct of the Podenco who will try and chase it. But as soon as the cat stands still in front of the dog, a Podenco will only want to play. A calm and friendly cat will be very good company for a Podenco, but a good cat-Podenco friendship at home does not mean that a Podenco won´t try other cats in the streets, they might be too tempting!
In many parts of southern Europe Podencos are especially breeded for hunting rabbits. Combining Podenco´s with small animals such as rabbits, chinchillas, rats, etc will be risky and can only be done while supervising. These smaller animals are much more tempted to run, which will have the chase-and-hunt effect once again. Please never leave your Podenco alone with small animals. Podenco´s need a human friend or owner who is very active and is willing to spend time and energy together. A little walk around the block is not enough, a Podenco needs a daily walk of 1 or 2 hours! Seeing a podenco run and play and explore the world outside often makes people wonder why they are such calm and quiet dogs around the house. Podenco´s like to hideaway in a quiet area and spend hours sleeping or just simply relaxing. A comfortable private corner, or safe hideway is very necessary for a Podenco, and if not provided they can become really upset. An upset Podenco can be described as a dog who´s favourite activity is redesigning your house. 

Children can become good friends with a Podenco. However, a child needs to learn that when a Podenco does not want to play anymore they want to go to their quiet corner and want to be alone for a while. This is a very important characteristic of a Podenco and needs to be respected. We do recommend supervising children with Podenco´s at all times.
 


duits Der Podenco Canario

Die Podenco Rasse kommt häufig auf den Kanarischen Inseln und dort in verschiedenen Farben und Grössen vor. Die Schulterhöhe der Hunde liegt zwischen 50 und 70 cm. Ein Rüde wird durchschnittlich zwischen 55 und 64 cm hoch und wiegt ungefähr 20 kg. Eine Hündin wird durchschnittlich zwischen 53 und 60cm hoch und wiegt ungefähr 17 kg. 

Auf der Insel Fuertventura hat die Mehrzahl der Podencos eine sehr schöne zimtbraune Farbe, wobei die Farbenpalette von ganz weiss über weiss mit zimtbraunen Flecken, zimtbraun mit weissen Punkten bis einfärbig zimtbraun geht. Man findet auf Vuerteventura relativ selten dunkelbraune, schwarze oder schwarz-weisse Podencos. Der Podenco ist äußerlich schlank und muskulös. Typisch für Podencos sind die großen, oft aufgestellten Ohren. Die meisten Podencos sind kurzhaarig, in Spanien und auf Ibiza gibt es auch wenige langhaarige Podencos. Unter ihrer Haut haben Podencos nur wenig Fettgewebe, weswegen die adoptierten Hunde in Holland, Belgien und Deutschland eine „Hundejacke“ brauchen, damit sie sich nicht erkälten.

Podencos züchtet und gebraucht man in Spanien vor allem für die Kaninchen-jagd. Dies wegen ihrer ausgezeichneten Hör- und Sehfähigkeit, dem scharfen Geruchssinn und die Anpassungsfähigkeit an Spaniens Klima und Bodenbeschaffenheit. Oft werden die Hunde in Rudeln eingesetzt. Erst wenn er das Kaninchen aufgespürt hat, gebraucht er seine Schnelligkeit und wird darum auch „Kaninchenwindhund“ genannt.

Leider haben die meisten Podencos eine nicht sehr schöne Lebensgeschichte, was häufig am Benehmen der Hunde zu spüren ist. Dank ihrer enormen Anlassungsfähigkeit konnten diese Hunde bis in die heutige Zeit überleben. So werden sie z.B. gezwungen, in der unerträglichen Hitze tagelang auf Müllhaufen auszuharren. Der durchschnittliche spanische Jäger betrachtet seine Hunde als Jagdmaschine und Wegwerfartikel. Nur 12 Sonntage im Jahr darf gejagt werden. Den Rest des Jahres werden diese Hunde verwahrlost und leben einen sehr traurigen Alltag: sie vegetieren dahin an zu kurzen Ketten ohne jeglichen Schutz gegen die brennende kanarische Sonne, mit zu wenig oder auch manchmal ohne Wasser bzw. Futter und ohne menschliche Zuwendung. Sehr oft findet man diese Tiere tot an ihrer Kette. Falls sie doch bis zur nächsten Jagd überleben, sterben sie häufig durch Mangel an Vorbereitung und Training, oder sie werden – wenn Jagderfolge ausbleiben – einfach erschossen, aufgehängt, verbrannt oder einfach irgendwo zurückgelassen um zu verhungern. Jedes Jahr wieder ist das das traurige Ende von hunderten Podencos. Am Ende einer Jagdsaison wird ausgemacht, wer „Gewinner“ oder „Verlierer“ ist, wer lebt oder stirbt. Wenn diese Hunde viel Glück haben, landen sie in einer Auffangstation eines Tierschutzvereines – wie Elke`s Dogshelter – wo man sich bemüht, die Hunde medizinisch auf ein besseres Leben in der Zukunft vorzubereiten.

toby 2 mayron

Charakterisierung

Der Podenco ist kein “Durchschnittshund“. Der Charakter ist eine Mischung aus Hunden- und Katzeneigenschaften. Der Podenco kann sehr eigensinnig sein, wie eine Katze. Er reagiert nämlich oft nur auf Kommandos, wenn er es für sinnvoll erachtet. Für einen neuen Podenco-Freund oder Podenco-Herr ist es deswegen sehr nützlich, wenn er dies mit Humor nimmt und seinen Hund gerade deswegen schätzt. 

Diese Rasse war ursprünglich ein reinrassiger Jagdhund und verfügt daher über einen ausgeprägten Jagdtrieb. Durch Training kann man diesen Jagdtrieb zurückbringen zu einer akzeptablen Lust am Jagen. Den Trieb ganz zu unterdrücken, ist jedoch nicht möglich, wer dies nicht akzeptieren möchte, sollte sich für eine andere Rasse entscheiden. Podencos sind im Allgemeinen sehr sozial im Umgang mit anderen Hunden und lieben es, mit ihren Artgenossen zu spielen und danach zusammen auszuruhen. Wir empfehlen daher, Podencos in einem Rudel von mindestens zwei Hunden zu halten.

Diese intelligenten Hunde werden ihre Herrchen gelegentlich austesten, sie sind sehr schlau und durchschauen Menschen sehr gut. Deswegen ist eine konsequente Begleitung / Erziehung und viel Geduld erforderlich. Im Hause merkt man einerseits den Podenco kaum, weil er auf seinem Lieblingsplatz ruht oder andererseits steht er überall im Wege, weil er so neugierig ist und überall dabei sein will.

Podencos mögen am liebsten etwas höher ruhen/ relaxen – so ist ihr Lieblingsplatz oft auf dem Sofa. Entweder von Anfang an oder so nach und nach wird jeder Podenco sein Allerbestes tun, um seinen Platz am Sofa zu erobern. Sie brauchen viele Streicheleinheiten und Körperkontakte und holen sich diese auf eigene Initiative – zu etwas zwingen lässt er sich in der Regel nicht. In dieser Eigensinnigkeit ähnelt der Podenco einer Katze. Auch die Art sich zu waschen ähnelt der einer Katze, er schleckt sich das Fell und alle Körperteile ordentlich sauber. 

Podencos sind in „ihrem Rudel“ außergewöhnlich soziale Hunde. Dies gilt nicht nur für andere Hunde im selben Haushalt, sondern auch für die dazugehörenden Menschen und etwaige andere Tiere. Eine oft gestellte Frage ist die Verträglichkeit mit im Haushalt lebenden Katzen. Im Allgemeinen gibt es keine Probleme, aber jede Situation ist natürlich anders. Podencos haben Reaktionen gezeigt von Komplettignoranz bis hin zu erhöhtem Interesse, aber nur sehr selten werden Aggressionen gegenüber Katzen gezeigt. Natürlich hängt es auch vom Benehmen der Katze ab – flüchtet sie, so aktiviert dies den Jagdtrieb, und muss sie ein bisschen gejagt werden. Sobald sich die Katze vor dem Podenco hinstellt, will er nur noch spielen. Im Zusammenleben von Podencos und Katzen gibt es deswegen kaum Probleme, aber auch hier gilt, dass Ausnahmen die Regel bestätigen. Probleme können entstehen, wen die Katze zu fliehen versucht. Weil er nicht die Raubtierschärfe von anderen Hunden besitzt, wird er einer ruhigen und freundlichen Katze nichts tun. Aber Vorsicht bleibt geboten, eine gute Katzen-Podenco Freundschaft in der Wohnung heißt nicht, dass er draußen auf der Strasse nicht verführt wird zu einer kleinen Katzenjagd auf Fremdkatzen.

Der Podenco wird in vielen Teilen Südeuropas für die Kaninchen- und Hasenjagd gezüchtet. Deswegen ist das Zusammenführen mit kleineren Tieren wie Hasen, Chinchillas, Ratten etc. immer ein Risiko und sollte deswegen nur unter Aufsicht geschehen. Wichtig wäre, dass die Kleintiere nicht flüchten, weil das aber meistens doch passiert, wird hier wieder der Jagdtrieb des Podencos aktiviert. Das Zusammenführen und aneinander gewöhnen sollte deswegen gut geplant und begleitet werden. Lassen Sie Ihren Hund nicht alleine mit Kleintieren. 

Man muss sich darüber im klaren sein, dass ein Podenco sehr viel Bewegung und Auslauf benötigt. Eine kleine Runde „Gassi gehen“ reicht hier nicht. Einen täglichen 1-2 stündigen Spaziergang braucht der Podenco jeden Tag. Auch darauf sollte man jederzeit vorbereitet sein: der Podenco kann in jeder Sekunde aufhören, brav und ruhig neben einher zu laufen und plötzlich einen Riesensprung seit- oder vorwärts machen, wenn er irgendwo etwas interessantes entdeckt.

Wenn der Podenco seine Lauffreudigkeit nach Bedarf ausgetobt hat, glaubt man kaum, wie ruhig er dann zuhause sein kann. Er zieht sich in ein stilles Eckchen zurück um stundenlang zu schlummern oder schlafen. Dieses in seine eigene Welt zurückziehen sollte man ihm auch auf jeden Fall gönnen. Wenn nicht, kann der Podenco seine Unzufriedenheit sehr gut erkennen lassen. Ein unzufriedener Podenco kann beschrieben werden als ein Hund, dessen liebste Beschäftigung das „umdekorieren Ihres Hauses“ wird.

Man fragt oft, ob Podencos auch kinderlieb sind. Ja, das sind sie, wenn auch die Kinder lernen müssen, dass, wenn ein Podenco nicht mehr spielen möchte, sie in ihre stille Ecke gehen und allein sein möchten. Dies ist eine wichtige Charaktereigenschaft der Podencos und muss respektiert werden. Wir empfehlen, Kinder mit Podencos nie alleine zu lassen.

_

podenco-x podenco-y podenco-z

 

 

podenco Filofax ,  podenco Mayron , podenco Linex

Notéér svp alvast in u agenda:

- zondag  4 MEI   PODENCODAG 2014 -

- georganiseerd door JUDY KLEINBONGARDT  van de website PODENCO, GALGO & GREYHOUND

We hopen U & UW HOND
te mogen begroeten bij de FUERTEDOGS STAND
 
tijdens de PODENCODAG 2014 in OSS
Tot dan !